20 november 2011
Tekst: Joop Helbers

In de mist vertrokken, bij 1 graad, richting Nijmegen waar zo’n 33 duizend lopers van start zouden gaan voor een mooie 15km race over een zeer glooiend parkoers. Aangekomen in Nijmegen was de mist aardig opgetrokken en hebben we heerlijk in de zon gelopen, al was het in de schaduw aardig fris. In het centrum van Nijmegen zag je overal om je heen hardlopers. Na enig zoeken hadden we een plekje gevonden op de Berg en Dalseweg.

Charles en John deden mee in het TNT bedrijven team (als 4de geëindigd) en zo belanden we bij mensen thuis die voor deze dag hun woonkamer, keuken en bijkamer hadden omgebouwd tot kleedruimte voor TNT en nu dus ook een groep Pallas lopers. De gastvrouw had vlaai, soep, AA drink en koffie/thee klaar gezet en er stonden al schoenen gevuld met chocolade letters. HEERLIJK Dat dit soort mensen nog bestaan….!

Vanaf hier was het 5 min. dribbelen naar de start. Een ideale uitvalbasis. Iedereen kon dus op zijn gemak richting de start lopen waar we 15 min. voor de start het vak konden betreden en onze kleding konden afgeven aan de 2 trouwste supporters, die heerlijk in het zonnetje op de tribune plaats namen om na 42.42min !!!! de legendarische Haile Gebrselassie als eerste te zien finishen. Op dit soort wedstrijden zie je pas echt wat atletiek is.

Louis en Leo stonden in het blauwe vak waar ze ondanks een heel brede weg tijdens de wedstrijd veel last hadden van het duwen van passerende lopers. Dennis, Charles, John, Ab en Joop (bedankt Charles!) stonden 12de rij in het grijze vak direct achter de (inter)nationale toppers.

Ab, Louis en Joop deden voor het eerst mee aan deze wedstrijd en waren gewaarschuwd niet te hard te starten omdat de “ellende van de heuvels” al vrij vroeg in de wedstrijd te voorschijn zouden komen. Maar.., als dan het startschot gaat en je ziet rijen dik heel hard vertrekken krijg je het idee dat het maar een 5km wedstrijd is….

De opening van Dennis en Joop ging voortvarend in 3.20 gevolgd in 3.18. Helaas moest Dennis na een goede marathon en een week verkoudheid uit voorzorg opgeven na 4km. Ab opende iets meer behouden in 3.34 (licht vals plat) maar na 3km werd het al snel duidelijk dat dit “geen Zeeuwse Polderloop” was maar dat de boven benen aardig moesten werken op te klimmen om vervolgens weer met heel grote passen neer te storten.

De meeste lopers hebben op de eerste 5km de langzaamste doorkomst en de laatste 5km gaat het snelste omdat de eerste 5km heel zwaar zijn en de laatste 4km voor 90% alleen nog maar naar beneden loopt. Joop daarentegen kwam door in 17.20min en vervolgde de wedstrijd in 17.31 en nog eens 17.30. “Iedere keer omhoog haalde ik mensen in maar naar beneden leek het wel of ze allemaal in een vrije val zaten en konden mijn benen het hoge tempo nog niet bijhouden. Qua longinhoud had ik over, dat bleek wel als we weer een bocht om kwamen en omhoog moesten”. Net nabij het 10km ging het omhoog. Dit was ook merkbaar aan de tijden. Joop liep hier zijn langzaamste km in 3.48 en Ab zelfs in 4min.

Het hele parkoers loop je heerlijk tussen de bossen en op iedere hoek staan mensen met muziek en ze schreeuwen je naar de finish. Op iedere 5km een mat voor je chip en een blok. Onze start was om 1300uur na terugkomst werd er aan de andere kant nog steeds stapvoets gestart. Het is te massaal om iedere Pallas loper te zien.

Vervolgens bij het verlaten van Nijmegen werd het weer slecht weer en moesten we heel de terugreis weer in de mist rijden. Allemaal weer een hele ervaring rijker.

logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png
logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png