24 december 2011
Tekst: Rob Weeda (het AD)
Foto: Bert Spits

Middelharnis – De Pallandtloop heeft na tien jaar een nieuw parcoursrecord. Verantwoordelijk daarvoor is Jeroen van Damme. De nationale topper van weleer nam de tien jaar oude toptijd op de tien Engelse Mijlen over van Wim Padmos. De onttroonde Rockanjenaar schreef wel de race over 8.4 kilometer op zijn naam.

Belangstellend informeerde Jeroen van Damme zaterdagmiddagnaar het parcoursrecord. "Dat staat sinds 2002 op 50.48," antwoordde wedstrijdleider Kees van ’t Zelfde. Van Damme bedankte beleefd en ging verder met zijn warming-up.

Na het startschot van Ser Kievit – directeur van de naamgevende firma van de achttiende Kievit Warmte Pallandtloop – keerde de Brabander ver voor Huub Maas (52.15) en Martijn de Kok (55.00) na 50 minuten en 41 seconden terug aan de streep, waar hij werd opgewacht door Padmos.

Lachend schudden de twee elkaar de hand. De handdruk onderschreef hun beider terugkeer aan het front. Regionale topper Padmos acteerde als gevolg van achillespeesproblemen tot voor kort met pijn (en moeite) twee jaar lang in de coulissen.

Nationale topper Van Damme lag er voor een soortgelijk ongemak ruim drie jaar uit. "Na vier achillespeesoperaties rekende ik nergens meer op. Ik had mijn wedstrijdlicentie al ingeleverd bij de KNAU."

Zijn winst in de door AV Flakkee georganiseerde Pallandtloop ziet Van Damme niet als een rentree met gevolgen. "Ik ben inmiddels 39, strakke plannen heb ik niet meer. Ik ben al blij dat ik weer loop." Dan blijkt toch weer de ambitie. "Deze wedstrijd paste in mijn schema. Op tweede paasdag staat een start gepland in de marathon van Utrecht."

Ondanks zijn wonderbaarlijke genezing zal Padmos (45) in de Domstad niet van de partij zijn. Een dergelijke inspanning komt voor hem nog te vroeg. Na een handvol ontstekingen aan beide achillespezen bleek na onderzoek dat het weefsel als gevolg van onvoldoende aanmaak van nieuwe cellen zowel links als rechts voor een groot deel was afgestorven. Ook Padmos’ carrière stond op de tocht.

Via via hoorde Padmos kort daarna van een onderzoek dat het Leidschendamse Haaglanden Ziekenhuis in samenwerking met het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum verricht naar achillespeesletsel. "Ik voldeed aan de voorwaarden (geen cortisonengebruik, nooit geopereerd, red.) om van dat onderzoek deel uit te kunnen maken." Peesweefsel werd uit zijn knie gehaald en opgestuurd naar Australië, waar – met positief resultaat – reeds soortgelijk onderzoek werd verricht naar tennisellebogen. Zeven weken later (nu tien weken geleden)`kreeg Padmos de cellen uit zijn linkerknie retour, waarna ze in zijn linkerpees werden teruggeplaatst. Nagenoeg pijnvrij loopt hij inmiddels weer zijn wedstrijden. Zaterdag triomfeerde hij in 28.30.

In april wordt bekeken of en zo ja wanneer ook de pees van Padmos’ rechterbeen in aanmerking komt voor behandeling.

Bij de vrouwen ging het op de 10 EM aanzienlijk minder snel. Winnares Vanessa Hartman bleef achter haar half koers opgedane ‘haas’ Erik Groeneweg (‘In sportief opzicht ben ik gewend om achter mannen aan te lopen’) met haar nieuwe pr van 1.03.34 ver verwijderd van het parcoursrecord (59.49) van Marlien van Beek uit 1997.

logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png
logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png