13 oktober 2013
Tekst: Joop Helbers
Foto's: Melinda Hordijk

Nat van het inpakken kruip ik zondagmorgen achter het stuur. Onderweg kom ik de eerste brandweerwagen al tegen die ergens in de buurt het water moet gaan wegpompen. Her en der staan de straten blank. Het winkelcentrum de Struytse Hoeck haalt zelfs het landelijk nieuws want de Lidl, Its en parkeergarage staan vol met water. Vol goede moed rij ik toch naar de sporthal. Een beetje hardloper laat zich niet zo snel afschrikken door een druppeltje. Aangekomen zijn de druppel s veranderd in hagelstenen. Positief blijven en ik denk; “maar het onweren is gestopt…”.

Kees Noordhoek en zijn team zijn dan al druk in de weer. Alles wordt volgens een strak schema opgebouwd en in gereedheid gebracht voor de honderden lopers die we bij goede weersomstandigheden hadden verwacht. Wat een kanjers! We hebben contact met de webmaster, die druk in de weer is, omdat zijn tuin is veranderd in een zwembad en ’t water bijna naar binnen komt. Op de Pallas site wordt de melding gedaan dat de wedstrijd vooralsnog doorgaat. Verstandig? Tja… meningen verschillen hierover. Het noodweer met windkracht 6 houdt aan en na 45min besluiten we om met drie man in de auto te springen en het parkoers af te rijden.

Martin Padmos eigenaar van Kaas en Zo en een van onze club sponsoren komt net aangereden met de pakketten maar raad het ons af om de wedstrijd door te laten gaan. Maar zo eigenwijs als we zijn en vol goede hoop willen we toch zeker zijn van onze zaak alvorens we een beslissing nemen want er is een hoop energie ingestoken door een grote groep vrijwilligers en iedereen komt altijd graag lopen in Hellevoetsluis.

Binnen één kilometer is het echter al duidelijk. We rijden op sommige stukken door meer dan 25cm water en het is ons duidelijk, met de vooruitzichten van harde wind en regen, dat het de komende uren niet veel zal verbeteren. We willen alles maar je moet wel realistisch blijven en wat niet gaat dat gaat nu eenmaal niet.

We moeten nu snel schakelen en proberen zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te bereiken die op het punt staan om naar Hellevoetsluis te komen. Verkeersregelaars worden gebeld en via vermelding op Facebook en de website proberen we te voorkomen dat er velen voor niets naar Hellevoetsluis komen. Heel vervelend want we realiseren ons heel goed dat er altijd mensen teleurgesteld zijn maar als er maar één iemand struikelt en zijn benen ernstig blesseert vraagt iedereen zich af waarom de wedstrijd niet van te voren was afgelast.

We hebben spoedoverleg met de wedstrijdcommissie en besluiten tezamen met onze trouwe spreker Kees van der Meijde en Angela Verschoor en Dick van Assenberg namens Sportfondsen om binnen iets moois in elkaar te zetten voor de jeugd. Intussen komen de echte fanatiekelingen langzaamaan al binnen stromen. Het is een beetje improviseren maar doordat vele ouders een handje uitsteken en ook besmet raken met het fanatisme virus staan de kinderen met een smile op het gezicht, spekjes in de mond en startnummer opgespeld te popelen om te beginnen.

Ondanks lekkage in de sporthal en met zweet op het voorhoofd krijgen we het met z’n allen toch weer voor elkaar om rond 11 uur zo’n 35 kinderen (waarvan 10 onder de 4 jaar) en alle ouders te verzamelen in de grote gymzaal waar intussen een hindernisparkoers is opgebouwd. We doen een proefrondje om te kijken of het wat is en gelijk vliegen de kids over het parkoers. Ze vinden het schitterend!

De jongste groep van 0-4 jaar moet onder begeleiding lopen. Sommige kinderen zijn zo zenuwachtig dat ze zich vastklampen aan (o)pa/(o)ma maar als ze eenmaal lopen en door Dennis Postma, Victor Phaff en Ben van der Vlugt over de opgebouwde muur van kussen worden geholpen is het natuurlijk allemaal prachtig. Donna-Linn en Josh vinden het maar wat spannend en moeten zelfs een beetje huilen. Tygo daarentegen gaat gelijk hard van start en is uiteindelijk wel 5x over de baan gegaan en wist niet meer van ophouden. Ook Bjorn ziet bij de finish 2 oma’s, zijn zusje en moeder staan en dus vliegt hij op de finish af. Ramon v/d Knaap kon helaas niet aanwezig zijn want er was ook groepje gestart op de (halve) marathon van Eindhoven.

Na binnenkomst is er voor iedereen een medaille en een pen plus potlood van Cars en vliegen ze allemaal gelijk het springkussen in.

Daarna gaan we met de andere twee groepen van 5-8 jaar en 9-12 jaar naar boven. De eerste groep loopt eerst één rondje over de tribunes en dan de trap af naar beneden om vervolgens ook over de hindernisbaan te gaan. Een grote groep ouders staat bij de grote trap en Kees maakt melding dat het geen wedstrijd is en dat iedereen prijs heeft en toch moet Thomas de snelste lopertjes nog afremmen bij de grote trap. De tweede groep loopt eerst twee rondjes boven en daarna ook naar beneden. Thomas White, net herstellende van de marathon van Zwolle en start komend weekend alweer in de marathon van Amsterdam, kon net nog even tussen de marathons door meedoen als voorloper in de jeugdloop.

Bij binnenkomst krijgen ook deze twee groepen allemaal een medaille en ook nog eens een heel mooie bos bloemen die zijn aangeboden door bloemist Van Kempenaar. Denk dat alle moeders hier wel blij mee waren. Vandaag maakt je leeftijd of snelheid niet uit bij Pallas om in de prijzen te lopen. Iedereen heeft prijs! Hoe wel het motto deze morgen was: “Meedoen is belangrijker dan winnen” heb ik toch nog even een 1,2,3tje van de 5-8 jaar jongens en meisjes en hetzelfde voor de oudste categorie.

Meisjes 5-8jr:
• 1) Bridget Peters
• 2) Senna Nieuwenhuizen
• 3) Jelte van Bommel

Meisjes 9-12jr:
• 1) Mereke Venis
• 2) Femke vd Roest
• 3) Lenka Venis

Jongens 5-8jr:
• 1) Thijs Moerland
• 2) Niels Stokhuizen
• 3) Lars Rosinga

Jongens 9-12jr:
• 1) Bart Adriaanse
• 2) Liam van Raay
• 3) Roy Peters

Vervolgens worden de startnummers ingewisseld voor een zwemkaartje en gaan de meesten gezellig met z’n allen verder met sportief doen in het zwembad. Ook kan men eerst nog meegaan naar het sportcafé voor een broodje, koek of een heerlijke strooppannenkoek, die speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt door onze eigen meester chef kok Victor Phaff.

Zo belanden we tussen 12 en 13 uur in de kantine en als we tegen sluitingstijd worden weggestuurd hebben we met een gezellig groepje toch nog voor enige bar omzet gezorgd. We gaan nog even naar de strandtent Boelies voor een hapje en een drankje en als we uitstappen en de deur waait bijna uit de wagen en we hebben intussen vernomen dat er meerdere wedstrijden in Nederland zijn afgelast of onderbroken weet ik in ieder geval dat we vanmorgen de juiste keus hebben gemaakt en door inzet van een sportieve fanatieke groep vrijwilligers iets heel moois voor de kinderen hebben gedaan.

Iedereen bedankt voor haar/zijn bijdrage.

Houd u aub de Pallas website en FB nauwlettend in de gaten voor informatie over de nieuwe datum want we gaan sowieso met z’n allen van start op de Vopakloop.

logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png
logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png