17 november 2013
Tekst: Kees Noordhoek
Foto: Melinda Hordijk

{gallery width=480 height=320}stories/2013/2013_11_17{/gallery}

Zondag 17 november was de 33ste marathon in Valencia. Ik had hier hard voor getraind ondanks de vele regenbuien die ik heb moeten trotseren. Hierdoor begon ik een paar dagen voor vertrek naar Valencia verkouden te worden. Maar vol goede moed vertrok ik vrijdag 15 november. Het werd er niet beter op, nog steeds snip verkouden en keelpijn kortom grieperig.

Bij aankomst samen met mijn schoonzoon Daniël, naar de expo om onze startnummer op te halen. Het was een mooie expo, diverse landen boden hun marathons voor 2014 aan. Ook Nederland was vertegenwoordigd voor de marathon in Leiden. De middag voor de marathon was er een paella party, er was gratis paella voor alle marathonlopers. Alle lopers zaten gezellig aan lange tafels te eten.

Na nog wat paracetamols , vitamine C bruistabletten te hebben ingenomen kwam de dag van de marathon. Na die nacht slecht te hebben geslapen en verkouden/keelpijn begon ik toch aan de marathon samen met Daniel. Met in gedachten: “ik begin en bekijk wel hoe het loopt”.

Aangemoedigd te worden door Mary en Melinda die langs het parcours stonden bij de 1, 16, 27 en 40km met oranje hoedjes op en een mooi spandoek. Dit gaf mij toch wel energie om deze marathon uit te lopen.

Het Spaanse publiek is geweldig met hun aanmoedigingen. Ook Mary en Melinda hebben dit zo ervaren. Publiek en lopers riepen mooi Hollanda tegen de oranje dames. Ook zij vonden het spandoek geweldig.

Na 30 km begon mijn verkoudheid (griep) op te spelen. Ik kreeg hele zware benen. Na weer een paracetamol te hebben ingenomen ben ik verder de marathon uit gaan dribbelen.

De marathon was goed georganiseerd om de 5 km kregen wij een flesje water en AA drink. Bij 25 en 35 km kreeg je zelfs een gel zakje.

Het parcours was prachtig langs het Plaza Ayantamiento, de Kathedraal, het Turia park en het Valencia Stadion. De start en de finish was in de stad van Kunst en Wetenschap. De laatste meters naar de finish was prachtig, de organisatie had een brug vlak boven het water gebouwd met blauw doek. Hierdoor leek het net of je door het water liep. Dit was een geweldige ervaring.

Daniël heeft de marathon goed gelopen een dikke PR in 3.48 uur. Mijn eindtijd is 4.34 uur. Ondanks dat ik niet de gewenste tijd heb gelopen die ik in gedachte had, heb ik deze marathon als mooi en goed georganiseerd ervaren. Een aanrader voor iedereen die in het buitenland een marathon wil lopen.

Daarna nog 3 dagen in Valencia gebleven om deze mooie stad verder te bekijken. Het is heel de week heerlijk zonnig weer geweest van 17 tot 21 graden.

Melinda heeft gefilmd tijdens de marathon en Daniël heeft hem gemonteerd. Bekijk de film.

27 oktober 2013
Tekst: Danny, Victor en Ron

Zondag 27 oktober stonden er 3 lopers van Pallas´93 aan de start van 2 verschillende marathons. Danny van Wijk stond aan de start in mooie omstandigheden in Venetië en Ron Moerland en Victor Phaff stonden in Etten-Leur aan de start van de Brabantmarathon.

Danny startte in een groep met tempomakers(pacers) die weggingen op een tijd van 2uur50minuten. Tot 36 km kon ie het tempo van de pacers goed volgen en is daarna wat teruggezakt en verder gegaan in zijn eigen tempo. De laatste kilometers van deze mooie marathon waren erg zwaar met 14 bruggen zoals ie zelf had aangegeven. Uiteindelijk is Danny gefinisht in een zeer knappe tijd van 2uur51min56sec.

Ron en Victor gingen van start in Etten-Leur waar het erg hard waaide die dag. Ron zat bij de halve marathon doorkomst op een mooi pr schema van 3uur30minuten maar moest het 2de gedeelte van de marathon het tempo flink laten zakken door de wind die steeds harder ging waaien. Uiteindelijk heeft ie toch nog een mooi pr gelopen van 3uur44min20sec.

Victor zat vanaf het begin in een mooie groep achter de nummers 1 en 2. In zijn groep werd goed samengewerkt door om de beurt op kop te lopen waardoor je elkaar uit de wind hield. Na 15 km begon het groepje uiteen te vallen en kwam Victor alleen te lopen. Hoewel de benen zeer goed voelden kreeg Victor na 19km last van maagproblemen. Op de halve marathon toch nog gekomen op 1uur21minuten. Maar de pijn in de maag werd steeds erger en na 23 km moest Victor helaas uitstappen omdat ie krom liep van de pijn. Jammer maar helaas.....

Ron Moerland:
"Het begon allemaal met een vraag van Victor of ik mee wilde gaan naar de Herfstmarathon in Etten-Leur. Hoewel ik 3 weken ervoor de Kustmarathon had gelopen voelde mijn benen goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan. En zo stond ik op zondag 27 oktober klaar om met Victor mee te gaan richting Etten-Leur voor de Van Oers Marathon Brabant, zonder dat iemand het wist. Het is ’s ochtends om 08.15u bagger weer. We rijden richting Breda en onderweg trekt alles open en de zon gaat schijnen. In Etten-Leur aangekomen parkeren we de auto bij AV Achilles en van daaruit reden er pendelbusje naar de start/finish. We gaan al vrij snel met een busje richting het centrum naar de Nobelaer waar de inschrijving is en waar je ook je sportdrank kunt achterlaten, die je bij de drankposten weer kunt ophalen.

Victor ging om 10.30 warm lopen en kwam zeiknat terug (had een stortbui met inlopen) en kon nog even op drogen voor de start. Om 11.15 lopen we naar de startvakken en gaan samen in startvak 1 staan, hij voorin en ik achterin. Om 11.45 gaat het startschot en vertrekken we voor het eerste rondje. Victor gaat weg voor een tijd van 2u45, en ik ga weg voor een tijd rond de 3u30. Het eerste rondje gaat Victor goed af en ligt als 5e maar moest na 23 km uitstappen met maagklachten. Ikzelf liep het eerste rondje vrij constant met een gemiddelde van 5min/km en ging op voor het tweede rondje. Toen ik bij km 22 was begon het te waaien en werd het toch zwaar om tegen de wind in te lopen, maar kon het tempo nog vast houden.

Bij km 24 begint het tempo toch al iets te zakken maar ik loop verder. Eenmaal bij km 32 liep ik vol in de wind en begonnen de kuiten vol te lopen, het tempo zakt weer beetje, maar kon nog steeds door blijven lopen. Je weet dat er een pr in zit, alleen hoeveel is de vraag. De benen werden steeds zwaarder en het tempo zakte in de laatste 10 km van 5 min/km naar 6 min/km.

Het is mij gelukt om net onder mijn tijd van vorig jaar in Rotterdam (-41sec.) te lopen en kon finishen in 3:44:20, waar ik zeer blij mee was onder deze omstandigheden."

3 november 2013
Tekst: Mary Noordhoek
Foto: Mary Noordhoek

Zondag 3 november stond er een trainingsloop voor de Pallas’93 lopers in Rotterdam op het programma. Om 9.00 uur verzamelden wij bij Hazelbag aan de Oostdijk en hier vandaan reden wij met de auto naar de parkeerplaats onder de van Brienenoordbrug. Firma Chr. Ouwendijk projectinrichting had zijn bedrijfsbus ter beschikking gesteld om de fiets van Youssouf Sylvia mee te nemen. Zij voorzag tijdens het lopen de lopers van eten en drinken.

Iedereen was flink enthousiast en vond het erg leuk om eens ergens anders te lopen dan alleen maar in Hellevoetsluis. Er gingen 27 lopers mee uit verschillende loopgroepen. Een behoorlijke grote groep maar des te gezelliger. Doel van de training was heuveltraining omdat 17 november de Zevenheuvelenloop te Nijmegen op het programma staat van diverse lopers. En omdat de officiële route van de Bruggenloop die op 8 december voor de eerste keer gelopen zal worden door verschillende lopers van Pallas’93.

Na een warming up begonnen wij aan het parcours van 15 km met meerdere bruggen er in, langs de Van Ghentkazerne richting de Erasmusbrug. Op de Erasmusbrug begon het hard te hagelen, het was een echte bruggenlooptraining, met alle weersaspecten erin, wind ,regen, hagel.

Bij het Feyenoordstadion even een foto gemaakt van de lopers met een mol erin van een andere voetbalclub. Trainert Kees gaf af en toe nog informatie over de omgeving en waar je op moet letten wat betreft de wedstrijd van de Bruggenloop. Op naar de volgende brug, de van Brienenoordbrug. Onderweg was de sfeer erg gezellig, het was een training maar ook gelijk genietend van Rotterdam.

Eenmaal aankomend na 12 km bij de Brienenoordbrug werd het pas echt zwaar en viel het iedereen op dat deze brug wel een kuitenbijter is. Voor sommige lopers was dit de eerste lange en zware trainingsloop. Kortom het was een fantastische dag, lekker getraind. Iedereen ging met een tevreden en voldaan gevoel weer naar huis.

20 oktober 2013
Tekst: Joop Helbers

De 28 jarige Wilson Chebet wint voor derde keer op rij en loopt met 2:05:36 een parkoersrecord in de TCS Amsterdam marathon 2013. Hij verbeterde zijn PR uit 2012 met 5 seconden. Koen Raymaekers, die voor het eerst onder de 2.10uur wilde lopen, moest halverwege uitstappen waardoor Schröer in 2.16 (18de overall) de beste Nederlander werd en Miranda Boonstra eerste Nederlandse dame in 2.31uur. Amsterdam stond tot voor zondag 8ste in de wereldranglijst met gemiddeld snelste tijden en is hiermee 2de Nederlands snelste marathon volgens de statistieken (Rotterdam gem. snelste tijd: 2:04:53 bijgewerkt t/m april 2013).

Onze eigen trainer Charles Timmermans wordt 296ste overall en 3de Heren 55+ in een sterk internationaal deelnemers veld. Hij moest een snelle Portugees (2:45uur) voor laten gaan en een Italiaan die met 2:55:54uur bruto tijd één seconde voor Charles over de finish kwam! Vorige week werd in Eindhoven (onder slechte weersomstandigheden) het NK marathon gelopen en met deze tijd was Charles Nederlands kampioen geworden in de leeftijd categorie heren 55+.

De Amsterdam marathon start om 9.30uur dus moet iedereen vroeg van huis. Ik reis ’s ochtends met de trein en metro en moet dus de wekker nog vroeger zetten dan dat ik door de weeks uit bed rol om te gaan werken. De mannen van de A groep hadden er voor gekozen om te overnachten in of rond Amsterdam, zodat ze ’s ochtends net nog even wat meer tijd hadden om aan de start te verschijnen.

Charles, Cock, John, Thomas, Marcel Gelton (laatst genoemde liep vorige week nog de marathon van Eindhoven en deed nu de 8km als fun) hadden de avond van te voren nog een gezellige party, die was georganiseerd door Mizuno één van de hoofd sponsoren en hadden niet echt een optimale voorbereiding. De vraag is alleen: Wat is optimaal? Allemaal erg persoonlijk. De ene wil graag een pasta party, met een liter of twee bietensap, weer een ander vroeg naar bed en weer een andere groep tikt een (extra) biertje weg waardoor wellicht de zenuwen even iets wegzakken en je goed slaapt. (ik kan een aantal voorbeelden geven maar denk niet dat dit verantwoord en echt nodig is).

Uiteindelijk komen de mannen pas iets na negenen in het Olympisch stadion aangelopen waardoor ze nog moeten opschieten omdat de vakken al aardig vol beginnen te lopen. Er is eigenlijk niet eens meer tijd om nog wat los te lopen. Dit is ook voor Charles het teken om relatief rustig aan te openen en niet gelijk onder de 4min te duiken. Ruud staat bij de start bijna voor de Kenianen en Ethiopische lopers en wellicht is dit ook de reden dat zijn eerste kilometers rond de 3.57min gaan.

Wij staan in het Olympisch stadion op de Mizuno VIP tribune en hebben goed zicht op de start. Waar we in Rotterdam met z’n allen mee zingen met Lee, wordt er om 9.15uur massaal meegezongen met het bekende “Bloed, zweet en tranen”. Daarna komen de (inter-)nationale toppers naar de start. Ruud, Charles, John staan helemaal vooraan. Direct achter het vak van de toppers. Een stuk daarachter staan Thomas en Cock en ergens tussen deze mensen massa staan ook nog Hans, Sander en Thijs Walstra de webmaster van de Pallas site.

De beats voeren de spanning op en dan exact om 9.30uur klinkt het startschot. De mannen die op weg gaan naar mooie tijden vliegen onder aanvoering van Khalid (Nederlands kampioen 10km weg), die vandaag in dienst als haas zijn werk tot 15km voor de kopgroep zal doen, gelijk erin en na 150 verlaten ze het stadion. Ik ga terug naar de metro en richting het 12km punt waar de lopers 2 keer langskomen alvorens ze een heel stuk zuidwaarts wind tegen langs de Amstel lopen naar Ouderkerk a/d Amstel.

Hans komt als eerst loper voorbij en ziet er helemaal fris uit. Het gaat goed. Meer hoef je niet te horen als toeschouwer en loopmaatje. Geldt ook voor John en Charles. Bij Ruud en Thomas zie je altijd dezelfde duim en knipoog en kun je moeilijk aflezen of ze topfit zijn of ieder moment gaan uitstappen. Vervolgens ga ik de Amstel over en sta ik bij het 26km punt. Door het gemak van mobieltje, Facebook & Whatsapp houden we elkaar continue op de hoogte hoe de wedstrijd verloopt. Terwijl ik de foto’s maak en doorgeef hoe de mannen eruit zien en welke signalen ze afgeven is Victor druk in de weer om alle 5km doorkomst tijden te app-en en houdt Wim Padmos ons op de hoogte van wat er allemaal gebeurt met de kopgroep en de snelste Nederlanders. Prachtig hoe enthousiast iedereen meeleeft met de mannen.

Intussen heb ik het bericht vernomen dat Cock z’n doorkomsttijden beginnen op te lopen. Bij het eerste punt ook nog gemist en na Thomas zou Cock binnen een minuut moet komen gaf hij aan maar na 5min weer geen Cock gezien. Ik pak m’n spullen in en begin te rennen naar het volgende punt. Net aangekomen komt Hans weer soepeltjes voorbij. Snel rekenen ligt hij nog steeds op een schema van 2.47uur. Wellicht als hij zijn riem en bidon had weggegooid onderweg (of niet mee was gestart) had hij dit ook gefixed.

Dan komt John, die altijd met een strakke blik vooruit kijkt maar ’t ziet er nog heel goed uit. Tempo op dat moment nog goed voor 2.55uur. Bij Sander beginnen hier bij de 30 km al de eerste vermoeidheidstekenen zichtbaar te worden terwijl hier de marathon pas begint. Het zijn nog 12 zware kilometers en hij wil graag onder de 3uur. Charles steekt weer een duim omhoog en zit goed in zijn wedstrijd. Nog geen verval en loopt lekker door. Ruud die net daarvoor is bijgehaald door Charles stopt bij mij en moet even z’n lichaam een rust momentje geven. Heel de wedstrijd al misselijk en veel te vroeg al de vermoeidheid in de benen maar gaat op zeker door naar de finish. Thomas komt enkele minuten later voorbij en dan besluit ik om de metro te pakken en door te reizen naar het Weesperplein waar zich het 37km punt bevind.

Ik sta bij een gemeen tunneltje en zie al aardig wat mensen wandelen. Sommigen kun je aanmoedigen en gaan weer hardlopen maar anderen zijn al half in een andere wereld. Dan komt Hans en ik schreeuw dat hij dit tempo moet vast houden. Iedereen heeft pijn en dus tanden op elkaar die laatste 5km. Er zit enig verval in dit gedeelte van zijn wedstrijd. Dan komt Charles al. John en Sander achter zich gelaten. Charles weet wat het is om af te zien en wil een voorbeeld stellen voor de “jonge honden” in de a groep. Ik schreeuw hem toe en zie en weet dat het goed zit. Charles zal met nauwelijks verval naar de finish lopen.

Enige tijd later zie ik John met een wit neerhangend gezicht de tunnel uitlopen. Shit. Tot 35km strak schema met eindtijd 2.55uur en opeens gaat dan het licht uit en is de pot leeg en weet je dat het over is. Je hoeft hem op dit moment niets meer te zeggen. Of je loopt uit en denkt alleen nog maar om zo snel mogelijk bij de finish te komen terwijl je weet dat het nog een lijdensweg is van 5km of je stapt uit. John loopt door maar moet uiteindelijk nog zo’n 4 kilometer wandelen en rustig dribbelen. Ruud stopt ook weer even en ik vraag of hij definitief uitstapt en warme kleding wil maar Ruud gaat na een kleine minuut weer verder en moet later in het Vondelpark overgeven. Alle vier zijn gels nog bij hem. Ook Sander zit niet meer fris en wil zo graag onder de drie uur maar ergens weet hij al dat dit heel moeilijk gaat worden. Bertil van Nunen komt ook nog voorbij en ziet net als Charles fris genoeg om in een constant tempo richting finish te lopen. Cock, de man van het korte werk, is niet uitgestapt maar zit intussen al vele minuten achter de anderen.

Ik ga weer de metro in en probeer op tijd terug te zijn in het Olympisch stadion. Daar aangekomen staat Charles ook al op de tribune. Moe maar voldaan. Hans is ook binnen maar helaas niet meer gezien. Thomas en Ruud zijn ook reeds binnen. Thomas z’n slechtste marathontijd ooit maar liep 2 weken geleden nog de marathon van Zwolle en werd derde in zijn leeftijd categorie en heeft bijna dag en nacht gewerkt de afgelopen periode. Klasse maat! Dan komt Cock het stadion binnen. Hij heeft nog de kracht om te zwaaien naar de tribune maar de pijp is leeg.

Het is nu nog even wachten op John, die na vele kilometers van lopen en dribbelen ook heel rustig het stadion in komt en de laatste bocht is gaat. Een uur later zal hij zweren dat hij bij het indraaien van de laatste bocht die vijf mooie cheerleaders heeft zien staan. We moeten er allemaal (incl. John zelf) om lachen want het zal hoogstwaarschijnlijk een grot zwarte vlek voor z’n ogen zijn geweest de laatste kilometers. John voelde zich voor en tijdens de eerste 30á35km van de race heel sterk en toch eindigt het dan zo teleurstellend voor hem.

Dat is de marathon. Cadeautjes worden niet gegeven. Zo baalde Sander dat hij de 3uur passeerde en Thijs dat hij de 4uur passeerde. Ook Thijs moest net als John rond de 36km net voor dat tunneltje een heel stuk wandelen. Hij zat daar nog op schema 3.55uur maar moest net als eerder in het jaar in de marathon van Leiden een stuk wandelen. Thijs had niet echt van de tevoren kenbaarheid gegeven aan het feit dat hij hier weer ging proberen om die grens van 4uur te pakken. Zo zie je maar weer dat er overal door het land mensen van Pallas’93 aan de start verschijnen.

Hans Berendsen: 2.48,30 - Charles Timmermans: 2.55,51 - Thomas White: 3.01,10 - Sander Peters: 3.02,41 - Ruud de Vette: 3.06,07 – Cock Dorst: 3.18,41 - John Hemmerlé: 3.21,42 – Thijs Walstra 4.11,33.

Het marathon najaar seizoen is voor de Pallas93 A groep bijna klaar. Volgende week start Victor in Etten-Leur (heeft 2wkn geleden nog de zwaarste marathon van Nederland gedaan) en start Danny in Venetië. Ik heb nog gevraagd of ik mee mocht voor de foto’s en het verslag maar hij had toch echt iemand anders in gedachten om mee te nemen naar die romantische stad. Mannen doe jullie best. Zorg ervoor dat de marathon periode zeer positief afgesloten kan worden. We rekenen op jullie!

Na nog een marathon te hebben gewandeld naar de wagen en het zoeken naar een parkeerkaartje gaan met z’n allen weer op weg naar huis. mooie sportieve dag.

logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png
logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png