Ter voorbereiding op de Kustmarathon, maar zeker ook voor de uitdaging die het met zich meebrengt, heb ik me deze zomer ingeschreven voor de Trail des Fantomes. Deze wedstrijd in de Belgische Ardennen (La Roche) beloofde wat zwaarder te zijn dan de trails ik tot nu toe had gelopen. Dit door het heuvelachtige terrein dat het La Roche gebied zo kenmerkt. Met ongeveer 1300 Hoogtemeters verstopt in 33km beloofde het aardig wat klimmen en dalen te worden.

De voorbereiding was niet ideaal. Een etentje liep de avond ervoor wat uit terwijl het wekkertje toch echt om 5:45 stond ingesteld. Dan is 01:15 net iets te laat om in je mandje te liggen. Met slaperige ogen verzamelden Jorgen Westbroek, Victor Phaff en ik om 6:40 bij Richard Granneman die bereid was naar de Ardennen te tuffen. Bood mij de kans om nog even een paar uurtjes rust te pakken.

Ruim een uur voor de start zaten we heerlijk in het zonnetje en verzamelden zich vele lopers. De lange afstand (65km) was al om 7:00 gestart dus voornamelijk 33, en ik meen ook 18km lopers maakten zich klaar voor de trail. Inmiddels waren we Marcel Gelton, Esther Sweeris, Anne ten Hoeve en Els Tinkhof ook tegen het lijf gelopen. Een beetje pratend over wat ons te wachten stond, viel me op dat velen met stokken (poles) zouden lopen en hoorde ik al dat het niet vreemd was om hier slechts 5km/u gemiddeld te lopen. Euh...33km in 5km/u is een rekensom die ik op voorhand niet had ingecalculeerd.

De camebags waren gevuld, het zonnetje scheen en de lopers gingen op pad. Direct vanuit de start presenteerde de eerste beklimming zich. Waar de aanloop nog hardlopend te doen was, stonden we al snel voor een kilometer klimmen dat niet anders dan wandelend te volbrengen was. Mijn hartslag sloeg wandelend naar 150 en langzaam drong tot me door dat het weleens een lange dag zou kunnen worden als dit te vaak voor zou komen.

Persoonlijk moest ik erg wennen aan de afdalingen. Met nieuwe trailschoenen en soms lange afdalingen over kleine steentjes, takjes, stronken en modder is het zoeken naar grip. Je weet nog niet precies waar je tempo kunt maken en waar je voorzichtig moet doen. Richard, waarmee ik was opgelopen, had duidelijk meer vertrouwen en daalde veel harder af dan ik. Vooral de eerste 5km voelde het alsof ik een hele nieuwe sport uitoefende. Anne stond ergens in dit eerste gedeelte aan te moedigen en vroeg "gaat ie goed?" en ik antwoordde "Ja" maar in werkelijkheid vroeg ik me af hoe ik dit tot een goed eind ging brengen.

Het parcours en de hele streek is werkelijk prachtig. Uitzichten, beekjes, passages, maar ook klim na klim het hield maar niet op. Wandelend omhoog, voorzichtig naar beneden, rivierbeddingen met spekgladde stenen, balanceren over wortels, stenen, klauteren over bomen, niet alleen fysiek erg vermoeiend, ook mentaal ben je erg gefocust om niet onderuit te gaan. Dit kost ook de nodige energie.

IMG 0527

Hoewel ik niet bezig was met tijd en snelheid probeerde ik in te schatten hoelang dit feest zou gaan duren. Vrij snel had ik door dat dit tussen de 5 en 5,5 uur zou duren! Niet over nadenken en doorgaan. Bij de eerste drankpost op 14km even goed volgestopt en wat bekers cola naar binnen. Ook een moment waarop ik even dacht pfff nog 19...het ging nog niet bepaald lekker en voelde me een beginner op dit terrein. Toch weer op pad gegaan en langzaam richting de oversteek van de Ourthe, een rivier die dwars door het gebied loopt. Heerlijk die verkoeling tijdens het doorwaden van het water.

Ook merkte ik dat ik beter in mijn ritme kwam. Al doende leer je en merk je waar je sneller kunt afdalen en herken je de plekken waar je meer grip hebt. De benen voelden beter dan in het begin en op het vlakke kon ik lekker tempo maken. Ik focuste mij op de drankpost bij 28km op ca. 5km van de meet. Hier ging ik in gestrekte draf naartoe en haalde vele lopers in die helemaal op waren. Bij de laatste drankpost wilde ik niet te lang blijven staan om sneller bij de finish te raken. Snel 2 colaatjes en een stukje sinaasappel en door!

Toen ik doorliep en linksaf sloeg richting het parcours diende zich de laatste beklimming aan. En wat voor een! Een enorme bult die toch echt genomen moest worden. Hier stond ik vrijwel helemaal geparkeerd. Stapje voor stapje sleepte ik mezelf omhoog op deze berg waar geen einde aan leek te komen. Medelopers stonden ook om zich heen te kijken met een wanhopige blik. Mijn bovenbenen stonden op hoogspanning en mijn hartslag sloeg weer op hol. Na enige tijd klimmen vlakte het stijgingspercentage wat af en leek er zowaar een einde aan de komen. Eenmaal boven moest ik even herstellen om het laatste stukje uit te hobbelen. Nog 3-4 kilometer alleen nog maar vlak en afdalen dus dat was te doen. Vlak voor de finish nog een keer door het water banjeren en daar was de finishboog. Victor (4:05) en Richard (5:09) stonden daar al te wachten. Ik klokte uiteindelijk 5:26. Super moe, helemaal leeg maar erg voldaan. We bleven natuurlijk Esther, Els en Jorgen nog opwachten. Ook was Marcel Gelton al een tijdje binnen (4:15). Snel het terras opzoeken voor een pint en wat te knagen en weer de auto in. Onderweg een McDonalds voor de nodige vetten en rond 22:00 weer thuis. 

IMG 0520

By far de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gelopen, maar zeker ook een van de mooiste. Niet alleen een super ervaring, maar ook een hele gezellige dag gehad. Heel wat af gelachen en genoten van de typische trail-sfeer. Nu lekker herstellen en op naar de kustmarathon.

Michiel Stijntjes

logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png
logo_body_and_soul.png
logo_dennis_postma.png
logo_martinic.png
logo_melinda.png
logo_paul_van_der_leij.png
logo_poldervaart.png
logo_steefit.png
logo_vanhaastert.png
logo_vtti.png
logo_wash_it_carwash.png
logo_wm.png
logo_zuiderwijk.png
Lopers_company-2.png
logo_kinderkoepel_bewerkt.png